Τι είναι η εκτύπωση θερμομεταφοράς;

Η εκτύπωση θερμομεταφοράς βαφής είναι μια μοντέρνα, φιλική προς το περιβάλλον, τεχνική εκτύπωσης που χρησιμοποιεί ειδικό μελάνι για θερμομεταφορά, θερμότητα και πίεση. Είναι γνωστή και ως εκτύπωση μεταφοράς θερμότητας ή θερμική εκτύπωση διάχυσης βαφής.

 

Η τεχνολογία πίσω από την τεχνική

Αυτή η τεχνική εκτύπωσης χρησιμοποιεί βαφές που ενεργοποιούνται με θερμότητα και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του μελανιού στο ύφασμα. Η θερμότητα εφαρμόζεται στη βαφή η οποία τη μετατρέπει σε μορφή αερίου. Ταυτόχρονα, η βαφή συνδέεται με ένα συνθετικό υλικό (συνήθως πολυεστέρα) και η έκθεση σε θερμότητα ανοίγει τις ίνες του υφάσματος επιτρέποντας στη βαφή να διαχυθεί μέσω της ίνας και να δημιουργήσει έναν μόνιμο δεσμό.

Η διαδικασία εκτύπωσης θερμομεταφοράς βαφής απαιτεί δύο βήματα. Πρώτον, τα προσαρμοσμένα γραφικά εκτυπώνονται ψηφιακά σε χαρτί μεταφοράς ως καθρέφτη του πρωτοτύπου. Το χαρτί μεταφοράς εισάγεται στη συνέχεια σε μια θερμική πρέσα η οποία «ψήνει» την εκτύπωση, που σημαίνει ότι τα γραφικά μεταφέρονται από ένα αέριο σε ένα στερεό χωρίς να περάσει από ένα υγρό στάδιο, σε ύφασμα πολυεστέρα ή πολυμερές υλικό.

 

Πλεονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα της εκτύπωσης θερμομεταφοράς (sublimation) είναι η ελευθερία εκτύπωσης οποιουδήποτε σχεδίου σε ύφασμα υψηλής ποιότητας. Η θερμομεταφορά είναι μια εύκολη διαδικασία μεταφοράς θερμότητας. Δημιουργεί φωτεινά, ζωντανά, εξατομικευμένα σχέδια που μπορούν να εκτυπωθούν σε όλη την επιφάνεια του υφάσματος. Με αυτήν τη μέθοδο μπορείτε να εκτυπώσετε μια εικόνα σε πολυεστερικό ύφασμα αλλά και σε κεραμικές και μεταλλικές επιφάνειες δημιουργώντας επώνυμα αντικείμενα. Ως εκ τούτου, είναι μια τακτικά χρησιμοποιούμενη τεχνική στον κόσμο της μόδας, της τέχνης και της διαφήμισης.

Επιπλέον, η εκτύπωση θερμομεταφοράς είναι μια οικονομικά αποδοτική ψηφιακή εκτύπωση. Η ίδια εκτύπωση θερμομεταφοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για εκτύπωση σε περισσότερα από ένα κομμάτια υφάσματος. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με τα χρώματα της εικόνας, το μέγεθος της εικόνας, την ανάλυση, την ποιότητα του υλικού μεταφοράς καθώς και άλλους παράγοντες. Οι εκτυπώσεις sublimation σε ύφασμα είναι ιδανικές για προσαρμοσμένα πανό, σημαίες, προβολές περιπτέρων για εμπορικές εκθέσεις καθώς και σύγχρονα υφασμάτινα banner.

 

Φιλική προς το περιβάλλον

Το κύριο πλεονέκτημα της εκτύπωσης θερμομεταφοράς είναι η φιλική προς το περιβάλλον πτυχή της μεθόδου. Η εκτύπωση θερμομεταφοράς δημιουργεί απολύτως μηδενικά απόβλητα. Οι βαφές είναι ασφαλείς και δεν είναι επιβλαβείς με κανέναν τρόπο. Οι εκτυπωτές συνήθως επιλέγουν τη χρήση CMYK, οπότε το αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιείται μόνο μια ελάχιστη ποσότητα μελανιών βαφής. Τα μελάνια θερμομεταφοράς είναι υδατοδιαλυτά. Υπάρχουν πολύ λίγα απόβλητα και τόσο το χαρτί μεταφοράς θερμομεταφοράς όσο και το χαρτί ανακύκλωσης είναι πάντα ανακυκλωμένα.

Σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εκτύπωσης, οι εκτυπώσεις με βαφή sublimation στεγνώνουν αμέσως λόγω της θερμικής πρέσας που χρησιμοποιείται στο τέλος της διαδικασίας εκτύπωσης. Η θερμομεταφορά βαφής είναι η καλύτερη επιλογή εκτύπωσης, επειδή το ύφασμα απορροφά όλο το μελάνι και με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει διαρροή μελανιού.

 

Συμπέρασμα

Η εκτύπωση θερμομεταφοράς είναι μια καινοτόμος διαδικασία εκτύπωσης δημοφιλής στην αγορά εκτυπώσεων. Προσφέρει πραγματικά όμορφες εκτυπώσεις που διαρκούν για πάντα και είναι μια ασφαλής μέθοδος σχεδιασμού και μια περιβαλλοντικά συνειδητή επιλογή.

 

Πηγή άρθρου / Αρχική δημοσίευση: https://www.brandingpark.gr/branding-trends/what-is-sublimation-printing/

Ελεύθερη μετάφραση από την ομάδα μας